maandag 10 september 2018

Tips voor rust en ruimte voor je kind


Voor mij zijn kinderen mooie mini-mensjes die ons zoveel te brengen hebben. Door open te staan, te luisteren en te kijken naar ze,  laten ze ons zien wie zij zijn en wat ze nodig hebben.
Vanuit mijn ervaring met hooggevoelige kinderen deel ik graag deze tips met jullie, maar eigenlijk geschikt voor alle kinderen.

Met de start van het nieuwe schooljaar, starten ook alle andere verplichtingen, zoals bso, clubjes en speelafspraakjes weer. Ieder kind gaat daar op zijn eigen manier mee om.
Kijk wat jouw kind hierin aan kan.
Op tijd zorgen voor rust en ruimte is hierin van essentieel belang voor hooggevoelige kinderen

·     Speelafspraakjes:
Een speelafspraakje is leuk, maar laat de duur van het afspraakje afhangen van wat je kind aan kan. Begin bv. met een uurtje bij jonge kinderen, zodat er thuis nog voldoende tijd over blijft om de dag af te bouwen. Misschien is één keer in de week afspreken wel genoeg voor jouw kind.

·          Overprikkelt, boos en nu?
Herken je die  momenten dat je je kind op haalt van school en het zich afreageert op jou en er geen land mee te bezeilen is? Geschrokken vraag je je af of  het zo al de hele dag is of dat er iets gebeurd is?
Gedurende de dag komen er veel indrukken en prikkels binnen. Hooggevoelige kinderen missen een filter, waardoor alle prikkels tegelijk binnenkomen en diep worden verwerkt.  Wanneer er te weinig rustmomenten zijn om deze indrukken te verwerken, kan een kind overprikkelt raken.  Aan het einde van de dag is het kind moe. Hij heeft zo zijn best gedaan om mee te doen, en wanneer hij jou ziet, ‘ontploft’ hij. De gezellige middag samen zie je in rook opgaan.

Thuis, in zijn eigen vertrouwde, veilige omgeving waar hij zichzelf kan zijn, komt de ontlading. Hij gaat door het lint. Door het kind begripvol en liefdevol te benaderen, voelt het zich niet afgewezen maar juist gesteund. Blijf rustig, (en dat zal niet altijd eenvoudig zijn weet ik uit ervaring), geef wanneer het kind dat toelaat een knuffel. En laat het dan met rust. Geef het de tijd om bij te komen of gewoon om even boos te zijn.

·          Geef je kind de tijd en ruimte om na een (school)dag weer tot zichzelf te komen.
        Ik heb gemerkt dat kinderen het bij thuiskomst uit school erg prettig vinden om  eerst te ‘landen’ in plaats van gelijk van alles te moeten.
        De één rent met de hond naar buiten en samen halen ze de meest grappige capriolen uit. Op de trampoline, met de bal, elkaar pakken en hebben dikke pret. Wanneer de energie wat gezakt is, zie je de rust in het mannetje terug komen en is er ruimte voor wat nieuws.
        De ander heeft al een heel creatief plan in zijn hoofd en gaat gelijk aan de slag met het creëren van een speelplek. Alles gebeurt in spelvorm.
        Heeft hij een intensieve dag achter de rug of is er overdag te weinig ruimte geweest voor zijn creatieve ideeën, dan zoekt hij op een gegeven moment  zelf zijn rust door naar zijn kamertje te gaan. Ineens hoor je hem  zingen of een hele show uitspelen. Al zingende en spelende komen de indrukken van de dag bij hem voorbij en kan hij ze loslaten.
           
·      Een eigen plekje:
Wanneer het even teveel wordt of het is te druk om je kind heen, is het fijn om een plekje te hebben waar het in alle rust helemaal alleen kan zijn. Zijn eigen plek waar het kan doen waar  het op dat moment behoefte aan heeft. De ruimte die het nodig heeft om te Zijn en tot rust te komen.
Dat kan een eigen kamer zijn, maar ook een vast plekje in de huiskamer waarvan iedereen weet dat dat zijn plekje is en het kind daar met rust laat.  Of laat het een hut of tent bouwen en zo zijn eigen plek creëren.  Zorg ervoor dat de ruimte voor het kind goed voelt. Door zijn knuffels, zijn favoriete muziekje, een fijne stoel of dat zachte kleedje waar het zo graag onderkruipt er in te leggen.
Het is heel normaal  dat een kind hier behoefte aan heeft.
Spreek uit dat het prima is dat het kind daar wil zijn en dat het bij het  kind ligt wanneer hij er klaar voor is om er weer bij te zijn.
En eerlijk gezegd heb ik daar zelfs als volwassene nog geregeld behoefte aan, wanneer ik merk dat mijn hoofd zo vol zit en ik een enorme onrust in mijn lijf ervaar.

De tips zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen en deel ik graag om te inspireren en je uit te nodigen anders te kijken naar een situatie. Blijf altijd dicht bij jezelf en volg je gevoel of het bij je past.

Leestip: De gids voor hooggevoelige kids. 80 praktische opvoedtips (Josina Intrabartolo & Leonie Le Doux) uitgeverij Scrivo Media



Wanneer je behoefte hebt om van gedachten te wisselen of je hebt een andere vraag, neem gerust contact op via creatieve-expressie@live.nl
Op maandagochtend tussen 9.00 – 12.30 uur ben ik te vinden aan  Zuideinde 18a in Meppel (Relaxed Opvoeden) en  op dinsdag en vrijdag  in mijn eigen atelier in Dwingeloo.

Harte-groet, Elly