maandag 17 december 2018

Het leven is één grote puzzel!

Puzzelen is iets wat ik heel graag doe en wat voor mij ontspannend werkt.
Maar vooral zorgt het er voor dat de chaos aan gedachten, die in mijn hoofd rondzwerven, letterlijk een plek krijgen wanneer er stukjes op zijn plaats gelegd worden.

Dat ieder een eigen manier van puzzelen heeft, werd ik me ineens van bewust toen ik met mijn vriendin een puzzel-challenge deed. Dit had ik nog niet eerder zo bewust ervaren.
Allebei dol op de puzzels van Jan van Haasteren (1000 stukjes) gingen we de uitdaging aan om samen op 1 dag een puzzel te maken.

Nadat de puzzel was gekozen, gingen we van start en al snel werd duidelijk dat dat voor ons allebei even puzzelen werd om onze eigen manieren in elkaar  te laten passen. Start ik altijd met het verzamelen van de kant stukjes en het leggen van de rand, zo begint mijn vriendin met het sorteren op kleur van alle stukjes. Dienbladen komen erbij waarop de betreffende stukjes geplaatst worden.

Bijzonder om te ervaren wat dat los maakte in mij.  Tijdens de eerste challenge ging ik mee met het sorteren van de stukjes maar merkte dat ik daar heel onrustig van werd.
Ik zag geen resultaat. Het duurde me te lang voor ik daadwerkelijk aan het puzzelen kon (mijn gevoel).
Het was te chaotisch voor mij al die stukjes op dienbladen en ik had geen overzicht. Iets wat ik juist enorm nodig heb.
Ik had blijkbaar een kader nodig waarbinnen ik aan de gang mocht. Daarop ben ik begonnen met de rand en dat bracht rust. 

Tijdens de tweede challenge kenden we elkaars werkwijze en gingen we beide op onze eigen manier aan de slag wat uiteindelijk prima werkte.

Ook bij kinderen zijn de verschillende manieren van aanpak terug te vinden. Laat het maar eens los en kijk wat er gebeurt. De één pakt de puzzel in zijn handen, draait deze in één keer om en pakt dan willekeurig een stukje om te proberen waar dit past. Er wordt niet naar vorm of afbeelding gekeken maar puur handelend gewerkt. Een ander haalt systematisch de stukjes uit de puzzel en plaatst deze op precies dezelfde wijze naast de grondplaat weer tot puzzel. 
Weer een ander pakt bewust de kantstukjes en bouwt eerst de rand op.

En zo zijn er nog veel meer manieren te ontdekken wanneer we kijken hoe iemand puzzelt. Jong of oud ieder heeft zo zijn voorkeur en zijn eigen manier van puzzelen. En elke manier is goed en past bij die persoon.

Puzzelen staat voor mij symbool hoe wij als mens al puzzelend door het leven gaan met de stukjes die wij tegen komen.
Ieder heeft zijn eigen puzzel en legt geregeld een stukje op zijn plaats waardoor andere stukken ook ineens op zijn plaats kunnen vallen. Daarnaast zijn er ook geregeld stukken die je niet kunt plaatsen en blijf je maar zoeken en zie je niet waar het hoort of past. Door het stukje even aan de kant te leggen en op een later moment opnieuw te pakken of door er net even anders naar te kijken kun je ineens zien waar het hoort (Inzicht). 

Puzzelen is voor mij  meer dan ontspanning. 
Het werkt mediterend en mindful. Ik kom er van tot rust en al puzzelend wordt het stiller en stiller in mij en kan in naar binnen. Naar binnen in mezelf , naar mijn hart waar de oplossing van mijn puzzel ligt.

Harte-groet, Elly 💕